"Gjøglere - magi og drøm"

Separatutstilling i Kardemommeby Kunstforening

Kristiansand Dyrepark, sommeren 2001

Utdrag av tale skrevet av forfatter Bjørn Rønningen til åpningen av utstillingen "Gjøglere - magi og drøm", bilder i kull og pastell, Kardemomme Kunstforening sommeren 2001:

(...) Og nå tenker jeg som så, at kanskje har Muriel Sandberg - sommerens Kardemomme-utstiller - underveis i sin karriere fra tid til annen fulgt den smilende Egnerske oppskrift: ..."og blir det ikke bra, så maler vi det en gang til"... Sikkert er iallefall, at Muriel når hun denne våren og forsommeren har våknet til en ny atelierdag i Kjellersmauet i sin hjemby Bergen - til blanke ark og fargestifter - har hatt det mer enn travelt for å nå sitt mål: å fylle Kardemomme Kunstforening med sine lekne leretter.

Muriel har en solid kunstutdannelse i ryggen, bl.a. kurs ved Schule für Gestaltung i Zürich og et treårig studium ved Kunsthøgskolen i Bergen, Institutt for illustrasjon og grafisk design. Hun er en meget allsidig billedkunstner, som i tillegg til illustrasjoner i pastell, kull, blyant og akvarell, blandingsteknikker, malerier og grafiske trykk, har illustrert barnebøker og laget plakater og kulisser for bl.a. Bergen Familieteater til oppsetningen av Asbjørnsen og Moes eventyr "Trollet som ikke hadde noe hjerte på seg" og til familieforestillingen "Julestemningen", samt kulisser for teatergruppen Krabatenes oppsetning av stykket "Den lille prinsen".

Muriel har forøvrig hospitert ved Bergen Musikkonservatorium - hennes instrument er blokkfløyte - og så synger hun, når tiden strekker til... og det gjør den jo som regel når man er ung - og døgnet også omfatter daglige turer i byfjellet med hunden Texas...

Mitt samarbeide med Muriel ble innledet da hu tegnet Barne-TV kalenderen, Bokkalenderen og Aktivitetsboken til TV-reprisen av "Jul i Skomakergata" i 1998. Etter at Jens Petrus og vennene hans har flyttet inn i Dyreparken ifjor sommer, har Muriel vært beskjeftiget med visualiseringen av det nye Skomakergata-universet her i Kristiansand. Resultatet av dette kunstneriske mangfold vil komme offentligheten for øye i større grad i tiden fremover.

For meg har det vært meget inspirerende og utrolig morsomt å samarbeide med en ung, begavet kunstnerinne, som gleder og overrasker med sikre veivalg. Som ikke er redd for å gi seg i kast med ulike teknikker. Og, som presenterer fantasifulle og originale løsninger på billedlegging av det skrevne ord. I tillegg kombinerer Muriel kunstnerisk gehalt med en, for alderen, usedvanlig grad av modenhet.

Kjære venner av Kardemomme Kunstforening: Ta vel imot gavene fra Muriel Sandbergs overføldighetshorn - som i sommer vil fylle de hvitkalkede veggene har inne i Kunstforeningen med lekende liv...

Med disse ord har Petter Lysegrønn og jeg den store glede å erklære Sommerutstillingen 2001 i Kardemomme Kunstforening for åpnet.Bilder fra utstillingen